-

DÜNYADA 308 NOKTAYA UÇAN TEK HAVAYOLU ŞİRKETİ THY

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Türkiye’de bazı alanların çok hızlı şekilde gelişip değiştiğini, hava yolu taşımacılığının da bu alanlardan birisi olduğunu ifade etti.

DÜNYADA 308 NOKTAYA UÇAN TEK HAVAYOLU ŞİRKETİ THY
12 Aralık 2018 - 14:14
ASÜ ve Genç İlim Yayma Topluluğu işbirliği ile düzenlenen “Havacılık Sektörünün Dünü, Bugünü ve Yarını” isimli konferansın açılış töreninde konuşan Rektör Şahin, bu alanın Türkiye’nin yüz akı alanlardan birisi olduğunu vurguladı. 2000’li yıllardan itibaren alanda yaşanan gelişmelerin dikkat çekici olduğunu belirten Prof. Şahin, “Şu an bakıldığında havacılık alanındaki gelişimin hep böyle olduğu zannediliyor. Hem sektörel gelişim, hem de vatandaşların kullanımı bakımından son yıllarda bu sektör çok önemli bir büyüme kaydetti. Daha evvelki yıllarda uçaklar insanlarımızın hayretini cezbeden araçlarken, bugün doğal bir durum olarak karşılanıyor.

Bu, yaşanan gelişimin önemli bir ayrıntısıdır. Bu yıl, dünyanın en büyük havalimanlarından birisi ülkemize kazandırıldı. Ülkemiz bu alanda dünya çapında söz sahibi ülkelerden birisi haline geliyor” dedi. Genç İlim Yayma Topluluğu Başkanının konuşmasının ardından kürsüye gelen Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fazıl Çiftçi, sektörün dünyadaki ve Türkiye’deki son durumuna dair bilgiler aktardı. THY’nin 13 iştiraki olduğunu ve 2017 itibariyle toplam gelirin 16 milyar dolara ulaştığını belirten Çiftçi, uçak, uçak parçası, koltuk, kabin içi üretimleriyle alakalı iştiraklerin de bulunduğunu söyledi. Bu alanlarda faaliyetlerin sürdüğüne dikkat çeken Çiftçi, “Türkiye, ilerleyen süreçlerde kendi uçağını yapmaya başladığında bu alanlardaki iştirakler üretimin ana nüvesi haline gelecek” dedi.

THY’nin, dünyada 123 ülke, 305 şehir ve 308 noktaya uçtuğunu, dünyada 308 noktaya uçan başka bir hava yolu şirketi olmadığını kaydeden Fazıl Çiftçi, “Yolcu sayısı bakımından da THY, Avrupa’da üçüncü sırada. Son yıllarda uçuşu arttırdığımız bölgelerin başında Afrika geliyor. Bu bölgede yeni noktalar belirleniyor ve ağlar gelişiyor” dedi. Hava yolu sektörünün dünyada ve Türkiye’de hızla büyüdüğüne de vurgu yapan Çiftçi, şöyle devam etti: “2017 yılında dünyada 2.7 milyar insan hava yoluyla ulaşım sağladı. 2040 yılında bu rakamın 22 milyar kişiye ulaşması öngörülüyor. En büyük katkının da Asya-Pasifik bölgesinden gelmesi bekleniyor. Türkiye’de uçak sayısı -2003-2017 arasında- 517’ye, yolcu sayısı 4.6 kat artarak 138 milyona, havalimanı sayısı da 26’dan 55’e yükseldi…”

 

Soru-cevap bölümünün ardından tören, plaket takdimiyle sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum