AHİLİK HAFTASI AKSARAY’DA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANIYOR
Ahilik Haftası tüm yurtta olduğu gibi Aksaray’da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Aksaray’da Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen tören, Aksaray Belediyesi önünde Mehter takımı eşliğinde yürüyüş ile başladı. Ahilik yürüyüşüne Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, meslek odalarının başkanları ve vatandaşlar eşlik etti.
Yayınlanma :
14.05.2015 10:25


Aksaray Valisi Şeref Ataklı, burada yaptığı konuşmada, ahiliğin ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu söyledi.
Ahiliğin ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştırarak Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sitemi olduğunu ifade eden Vali Ataklı şunları aktardı: “Ahilik prensipleri, yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkârlarımız için hem de Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük güvenilirlik, ahiliğin en önemli kurallarıdır. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen birçok kural aslen ahilik kültüründen izler taşımaktadır. Bugünün küresel ekonomik sisteminin ahilerimizden öğreneceği çok önemli dersler var”.
Aksaray Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ise, geçmişteki değerlerine sahip çıkmayan toplumların önemli sorunlar yaşadığını belirterek, "Ahilik kültürü halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli alanlarda yetişmesini sağlayan ve onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden geliştiren bir örgütlenmedir" dedi.
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’ da konuşmasında ahiliğin önemine değinerek gelecek nesillere aktarılması hususundaki görüşlerini şu şekilde ifade etti ;
“Ben de esnaf kökenli olduğum için, belediye başkanlığı yaparken de esnafları öncelikle dinleyerek, onlarla istişare etmek işin temel taşlarından biridir. Osmanlı’yı Osmanlı yapan dört temel unsurdan birinin de ahilik olduğunu söylemek istiyorum. Osmanlının temelleri oluşturulurken bu temeller sağlam olmasaydı bu kadar uzun süre ne imparatorluk yapılabilirdi ne de ülkeler fetih edilebilirdi. Bu şuuru, bu bilinci bir kez daha yaşamak bir kez daha anlamak ve geleceğe taşıma noktasında ahilerle ilgili yapacağımız programlarda bu bilinci aktarmamız gerekiyor diye düşünüyorum.” dedi.
Başkan Yazgı “Son 10 yılda hükümetimiz tarafından esnaflarımıza yapılan kredi ve farklı desteklerle daha iyi noktalara geldiğimizi hepimiz biliyoruz. Bir ülkede ekonomi ne kadara istikrarlı olursa bizim gelişmemiz ve ileriye bakmamız daha rahat ve kolay olur.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı’ya, Ceylan tarafından temsili şed kuşatılıp cübbe giydirildi.
Vali Ataklı, ise "yılın ahisi" seçilen şapka imalatçısı Mustafa Mollaoğlu’na "ahilik kaftanı" giydirip, plaket verdi. Etkinlikler, geleneksel etli pilav ikramı ile devam etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: