AKSARAYDA KULLANILMASI UYGUN OLMAYAN 74 TON PATATES İMHA EDİLDİ
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada...
Yayınlanma :
10.02.2015 15:36


Patates karantina tedbirleri projesi kapsamında ilimiz merkez köy ve ilçelerinde yemeklik patates ekimi yapılan alanlardan alınan numuneler, Ankara Merkez Zirai Mücadele Araştırma Ens. Müdürlüğüne gönderilmiş, gelen analiz raporuna göre patates halka çürüklük (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus ) teşhisi konulmuştur. Karantina tedbirleri kapsamında patates halka çürüklük( Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus ) teşhisi konulan hastalıklı patateslerin tohumluk veya yemeklik olarak kullanımını ve temiz bölgelere bulaşmasını önlemek için 74 ton patates imha edilmiştir. İl Müdürümüz Bestami ZABUN' un yapmış olduğu açıklamada; ''Hastalığın belirtisi daha çok, Hastalık etmeni bir bakteridir ve karantinaya tabidir. En önemli yayılma yolu enfekteli tohumluk patatesler, bulaşık konteynırlar, ekipmanlar ve depolardır. Belirtiler genellikle vejetasyon döneminin sonlarında ortaya çıkmaktadır. Bunun için kültürel tedbir olarak:
• Hastalığı oluşturan bakteri karantinaya tabidir. Bu nedenle hastalığın görüldüğü tarlalarda patates dikimine 3 yıl süreyle ekim yapılmaz. Bu süre içerisinde tarla kendi gelen (kendiliğinden yetişen) patates bitkileri yönünden kontrol edilmeli ve bunlar sökülüp imha edilmelidir.
• En önemli mücadele metodu hastalıktan ari, sertifikalı tohumluk yumruların kullanılmasıdır.
• Patates tohumlukları kesilmeden dikilmelidir.
• Patates üretiminde kullanılan her türlü alet, ekipman ve depolar ile nakilde kullanılan tüm araçlar çamaşır suyuyla yüzeyleri en az 10 dakika süreyle temas edecek şekilde dezenfekte edilmelidir.
• Patates çuvalları ve paketlemede kullanılan diğer materyaller bir defa kullanılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
• Etkin ve ekonomik bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.
Bu nedenle, üretici çiftçilerimizin tohumluk olarak üretim yapılacaksa ekim yapmadan önce nematod tahlili için mutlaka patates yumrusu ve toprak analizinin yapılması, yemeklik ve tohumlukların sertifilalı olması ayrıca kontrolü yapıldıktan sonra ekimi yapmalıdır.'' dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: