ASÜ'DE DEDE KORKUT HİKÂYELERİ KONULU KONFERANS
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Dr. Öğr. Üyesi Çetin Yıldız, Dede Korkut hikâyelerinin iki nüsha olduğunun bilindiğini, ancak 2019 yılındaki araştırmalarda üçüncü nüshasının da bulunduğunu söyledi.
Yayınlanma :
19.12.2019 10:09


Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Dr. Öğr. Üyesi Çetin Yıldız, Dede Korkut hikâyelerinin iki nüsha olduğunun bilindiğini, ancak 2019 yılındaki araştırmalarda üçüncü nüshasının da bulunduğunu söyledi.
Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından hazırlanan Dede Korkut Hikâyeleri konulu konferans ve Deli Dumrul isimli tiyatro gösterisi, ASÜ Konferans Salonu’nda icra edildi. 2018 yılında Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’ın girişimiyle Dede Korkut hikâyelerinin, UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras listesine alındığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Çetin Yıldız, esas heyecan verici gelişmenin ise 2019’da yaşandığını belirtti. O tarihe kadar Dede Korkut’a dair 12 hikâyenin yer aldığı iki nüshanın bilindiğini kaydeden Yıldız, “2019’da üçüncü nüsha da bulundu. Dede Korkut hikâyeleri destanla halk hikâyeleri arasında bir ürün olarak kabul edilmektedir. Bu yönüyle bir geçiş dönemi ürünü olarak da ifade edilmektedir” dedi. Yapılan konuşmanın ardından Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Deli Dumrul isimli oyunu sahneledi. Köprüden geçmeyenden daha fazla akçe alan Deli Dumrul’un Azrail’i öldürmeye dair mücadelesini konu alan oyunda, güncel espriler de başarılı şekilde aktarıldı.
Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçifçi’nin, etkinliklerde emeği geçenlere belgelerini takdim etmesiyle sona erdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: