DEMOKRASİ UZLAŞMAMA ÜZERİNE BİR UZLAŞIDIR
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından bu hafta 32’ncisi düzenlenen Felsefe Toplantılarında, “Klasik Liberalizm mi, Sosyal Liberalizm mi?” konusu tartışıldı. ASÜ Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Evren, liberalizm kavramını detaylarıyla anlattı.
Yayınlanma :
21.12.2015 06:08


- Liberalizmin Temel Değeri Bireysel ve Toplumsal Özgürlük -
Konuşmasının devamında “Liberalizm” kelimesini tanımlayan Evren, bu kelimenin “Cömert, soylu, özgürlükçü kişi” anlamına geldiğini; modern kullanımda ise bu üç anlayıştan sadece “özgürlükçü” kısmına sahip çıkılabildiğini söyledi. Liberal kelimesinin bir siyasal akıma adını verebilmesinin 19’uncu yüzyılda gerçekleştiğinden bahseden Evren, “Liberalizm ilk defa İspanya’da, kendilerini “Liberales” olarak isimlendiren, mutlakıyet karşıtı bir grubun monarşiyi devirmesi ve anayasal bir rejim kurmasıyla birlikte, siyasal bir ideolojiyi de kanıtlamak için kullanılmıştır. Liberalizm, bireylerin toplum içindeki üstünlüğüne inanarak, kişi hak ve özgürlüklerini savunan çoğulcu demokrasi ve iktisadi özgürlüklere eğimli olan bir yönetim biçimidir. Liberalizm özgürlüğü bireysel ve toplumsal hayatın en önemli değeri olarak kabul eden ve özgürlüğe uygun siyasi, hukuki ve iktisadi yapılanmaları savunan fikirler demeti, esnek bir ideoloji olarak da tanımlanabilir” dedi.
ASÜ Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Evren, yaptığı konuşmasının ardından, akademisyen ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: