DR. CAFER KAYA 'ŞEKER HASTALIĞI ÖNLENEBİLEN BİR RAHATSIZLIKTIR'
Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle, diyabetin belirtileri, tedavisi ve yol açtığı organ hasarları hakkında bilgiler verdi.
Yayınlanma :
14.11.2016 09:44


Dr. Cafer Kaya, yaptığı açıklamada, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen (Diabates Mellitus) rahatsızlığı erken teşhisi halinde düzenli olarak yapılan diyet + egzersiz ile önlenebilir bir rahatsızlıktır” dedi.
ÜLKEMİZDE 8 MİLYON DİYABET HASTASI VAR
Dünya üzerinde 382 milyon insan diyabet/şeker hastasıdır. Ülkemizde ise bu rakam 8 milyondur. Şeker hastalığı; pankreas organımızda çeşitli nedenlerle gelişen hasar sonrası salgılanan insülin miktarının ciddi şekilde düşmesi ya da insülinin yapılış bozukluğu sonucu kan şekerinin yükselmesidir.
KONTROLSÜZ DİYABET TÜM VÜCUDU SİNSİCE KEMİRİR
Dr. Kaya “Kontrolsüz diyabet zamanla kalp damar sistemi, göz, böbrek ve sinir sisteminde ciddi hasarlar yaratır. Erken yaşta kalp krizi, körlük, böbrek yetmezliği ve diyalize girme, extrem kayıplar ve cinsel bozukluklara yol açar, tüm vücudu sinsice kemirir” dedi.
DÜZENSİZ YAŞAM DİYABETE DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Dr. Cafer Kaya; “Düzensiz yaşam, hipertansiyon, obezite, kolesterol yüksekliği ve kalp damar hastalıkları diyabete davetiye çıkartmaktadır” dedi.
İKİ TİP DİYABET VARDIR
İki tip olduğunu ifade eden Dr. Kaya; “Diyabet başlıca 2 tiptir. Tip 1 insülin bağımlı diyabet, tip 2 ise insüline bağımlı olmayan diyabettir. İnsüline bağımlı diyabet genelde çocuklarda ve gençlerde, insüline bağımlı olmayan diyabette genelde erişkin ve yaşlılarda görülür. Tip 1 olarak adlandırdığımız diyabet, insülin iğneleri dışında tabletlerle tedavi edilemez. Kan şekeri daha dengesiz ve erken yaşlarda komplikasyon gelişir. Genelde erişkin ve yaşlılarda görülen tip 2 diyabet ise şeker hapları ile kontrol altına alınabilir, alınamadığı durumlarda ise insülin kullanır” dedi.
ADH DİYABET OKULU ŞEKER HASTALARINI EĞİTİYOR
Aksaray Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Cafer Kaya; “Hastane yöneticilerinin büyük katkıları ile Nisan 2016 tarihinde açılan Aksaray Devlet Hastanesi diyabet okulunun verdiği eğitimle hastalara bilgi ve farkındalık katmaktadır. Hastalarımız, hastanemiz diyabet okulundan büyük memnuniyet duymaktadırlar” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: