DR. EMİNE ÖZDEMİR 'HASTALIĞI ÖNLEMEK İÇİN SUYA, SABUNA DOKUNUN'
Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, özellikle 5 yaş ve altı çocuklarda görülen, el-ayak- ağız yaralarını ihmal etmemeleri konusunda anne ve babaları uyardı.
Yayınlanma :
11.10.2017 14:03


El- ayak-ağız hastalığının yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, halsizlik, iştahsızlık, ağız içinde yaygın aft ve ciltte döküntü halinde kendini gösteren bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu söyleyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı; anne ve babalardan, çocuklarına küçük yaşlarda hijyen ve sık sık sabunla el yıkama alışkanlıkları kazandırmalarını istedi.
5 yaş altı çocuklarda bazen de daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde el-ayak-ağız rahatsızlığının görülebildiğini ifade eden Dr. Özdemir; “Okulların açılması ile birlikte çocukların daha fazla bir arada olması salgın riskini arttırmaktadır. Bu nedenle okulun ilk gününden itibaren gerekli hijyen kurallarına uymak çok önemli. Bu nedenle anne ve babalara çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları gerekir” dedi.
YÜKSEK ATEŞLE KENDİNİ GÖSTERİR
El-ayak-ağız hastalığı yüksek ateşle kendini gösterir. 1-2 günlük ateşli dönemin ardından veya ateşle beraber; özellikle el ve ayak içleri, ayak tabanları, bez bölgesi, gövdede ayrıca ağız içinde ortaya çıkan ağrılı ve bazen kaşıntılı olabilen içi sıvı dolu kırmızı döküntüler görülür. Su çiçeğini andıran bu hastalık genellikle gribal enfeksiyonlarla karıştırılır. Vücuttaki döküntüler bir hafta kadar sürebilir ve ateş 38 ile 40 derecelerde seyredebilir. Ağız içinde oluşan ağrılı yaralar nedeniyle yutma güçlüğü ve beslenme isteksizliğiyle görülebilir. Beslenme güçlüğü ve ateşin geçmediği hastalarda yatarak sıvı tedavisi gerekebilir.
ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ
Dr. Özdemir; “El-ayak-ağız hastalığı viral bir hastalık olduğu için biz doktorlar antibiyotik önermeyiz. Ateş ve ağrı giderici şuruplar kullanır, döküntü ve kaşıntı giderici losyonlar öneririz. Ağız içine uygulanan antiseptik ve analjezik içeren diş jelleri de hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Hastalık süresince anne ve babaların dikkat etmesi gereken husus, döküntüler görülmeye başlamadan 2 gün öncesi ve döküntülerin sona erdiği bir hafta sürede bulaşın devam etmesi nedeniyle, çocukların okula gönderilmemeleri, okul ve kreş yönetimin hastalık konusunda uyarılması gerekmektedir”
SUYA SABUNA DOKUNUN
Hastalığın yayılımını önlemek için hasta çocukların bu dönemde okula gönderilmemesi gerektiğini hatırlatan Dr. Özdemir; “El-ayak-ağız hastalığının ilk haftasında bulaş oranı çok yüksektir. Bu dönemde yayılımı önlemek için evde bakım çok önemlidir. El hijyeni bulaşı önlemede önemli rollere sahiptir. Su ve sabunla sık sık el yıkamaları, sık temas edilen yüzeylerin uygun şekilde dezenfekten etmeleri, kısaca suya sabuna dokunmaları, her şeyden önemlisi küçük çocuklara el yıkama alışkanlığını kazandırmaları oldukça önemlidir” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: