DR. MAHMUT ARIK TAN 'DÜNYA İNTİHARI ÖNLEME GÜNÜ' AÇIKLAMASI
İntihar yüzyıllardır filozofların, teologların, hekimlerin, sosyologların ve artistlerin ilgisini çekmiş bir konudur.
Yayınlanma :
08.09.2017 14:30


Dünya Sağlık Örgütü 1999 yılında dünya çapında intiharın önlenmesine ilişkin bir girişim olan SUPRE’yi başlattı.
2000 yılında dünya çapında bir milyon kişi intihar etme eğilimindedir. Her 40 saniyede bir dünya çapında bir yerlerde bir kişi intihar etmektedir. Her üç saniyede bir kişi ölme teşebbüsünde bulunmaktadır. İntihar, 15-35 yaş arası gençlerin ölüm nedenleri arasında ilk sırada bulunmaktadır. Her intihar en az altı kişi üzerinde ciddi etkiye sahiptir. İntiharın aile ve toplum üzerindeki psikolojik, sosyal ve mali etkisi ölçülemez.
İntihar tek nedeni olmayan kompleks bir sorundur. Biyolojik, genetik, psikolojik, sosyal, kültürel ve çevresel faktörlerin kompleks bir etkileşimi sonucu meydana gelir.
Neden bazı insanların intihar ettiği ve benzer hatta daha kötü durumdaki kişilerin intihar etmediğini açıklamak zordur. Ancak, çoğu intihar önlenebilir.
Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerdeki çalışmalar iki faktörü açığa çıkarmaktadır. Öncelikle, intihar eden kişilerin büyük bir çoğunluğunun teşhis edilebilir bir ruhsal bozukluğu vardır. İkinci olarak, intihar ve intihar davranışları psikiyatrik hastalarda daha sıktır.
Her ne kadar intihar edenlerin bir çoğunun ruhsal bir bozukluğu olsa da, bunların büyük bir çoğunluğu gelişmiş ülkelerde bile bir sağlık çalışanına başvurmazlar. Bu yüzden temel sağlık hizmetleri personelinin rolü yaşamsal hale gelir.
10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü her yıl intihar sonucu yitirilen yaşamlara, sadece kaybedilen hayatlara değil kaybedilen kişilerin yakınlarındaki yıkıcı etkilere ve intihardan etkilenmiş hayatlara odaklanma imkanı sunmaktadır. Bugün vesilesiyle yalnız sağlık sektörü ve çalışanlarını değil tüm kurumları bu ölümcül ancak önlenebilir konuya duyarlı olmaya ve bunu önleme yönünde çaba harcamaya, elbirliğiyle intiharı önleme konusunda toplumsal stratejiler üretmek için beraber çalışmaya çağırmaktayız.
Aksaray İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü
Dr.Mahmut ARIK
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: