KOP PROJESİ OLARAK AKSARAY'DA İLK EMBRİYO TRANSFERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi’nin büyükbaş hayvan kalitesinin arttırmaya yönelik olarak başlattığı ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile işbirliği içerisinde yürüttüğü projenin ilk adımı atıldı.
Yayınlanma :
17.12.2018 15:05


Yenikent Kasabası’nda, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Bekir Kayan’a ait işletmedeki bir hayvana, embriyo transferi gerçekleştirildi. ASÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Karaşahin’in yürütücüsü olduğu “KOP Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Yüksek Verimli Simental Irkı İnek Popülasyonunun Embriyo Transferi Yöntemiyle Arttırılması“ adlı projenin ilk uygulaması başarıyla yapıldı. Vali Ali Mantı, ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ve tarım ve hayvancılık alanıyla ilgili kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin iştirak ettiği programda, çalışmanın detaylarına dair bilgiler verildi. Projenin, işletme bazlı olması ve saha şartlarında gerçekleştirilmesi gibi ayırıcı özellikleri bulunuyor. Proje kapsamında, kaliteli hayvanlardan alınan embriyolar bir başka hayvana transfer edilerek, genetiği daha iyi verimli ırklar elde ediliyor. Böylece genetiği yüksek hayvanların sayısı ve buna bağlı olarak da et ve süt verimi arttırılıyor. Aksaray Valisi Ali Mantı, Türkiye’de, kamu haricinde ilk kez embriyo transferinin Aksaray’da yapıldığını ifade ederek, bu çalışmanın şehrin ve ülkenin hayvancılık kalitesini arttıracağını belirtti. Mantı, çalışmaya emek veren herkese teşekkür etti.
Proje, 60 Simental ırkı donörden elde edilen 300 embriyonun uygulanmasıyla devam edecek. Çalışma içerisinde ASÜ’denDr. Öğr.Üyesi Şükrü Dursun, Dr. Öğr.Üyesi Gaye Bulut, Dr. Öğr.Üyesi Caner Öztürk ve Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Erdem de bulunuyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: