SEKÜLERLEŞME DİNSİZLEŞME VEYA ATEİSTLEŞME DEĞİLDİR
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Volkan Ertit, sekülerleşmenin dinsizleşmek anlamında değerlendirildiğini ancak, bunun çok doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.
Yayınlanma :
13.11.2015 13:12


- Barajlar Yapıldı, Yağmur Duası Bitti -
Sekülerleşmenin dinsizleşme veya ateistleşme olmadığının altını çizen Ertit, burada bir görecelilikten söz edildiğini belirterek, “Tanrıya inanan, namaz kılan, oruç tutan bir insan olabilirsiniz ama anne-babanıza göre sekülerleşmiş de olabilirsiniz. Sekülerleşme laikleşme, dinsizlik ve aydınlanma değildir” dedi. Sekülerleşme paradigmasının bilimsel gelişmeler, endüstriyel kapitalizm ve kentleşme gibi üçayağı olduğundan bahseden Araştırma Görevlisi, bu üçlünün, dünyanın herhangi bir yerinde bir araya gelmesi durumunda, sekülerleşmenin ortaya çıkma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti. Konuya dair örneklerini sıralayan Volkan Ertit, “Hamile kalmakla alakalı sorunları olan bir kadın daha önceki yıllarda yastığının altına taş koymak veya türbelere gütmek gibi çeşitli yöntemler denerdi. Ancak bilimsel gelişmelerin çok hızlı şekilde yaşandığı günümüzde, kadınlar artık tıbbi yöntemleri denemeye başladılar. Bu, kadınların artık dinsizleştiği anlamına değil, seküler yöntemlere yöneldikleri anlamına gelir. Bir başka örnek; köylerde insanlar yağmur yağması için daha önce yağmur duasına çıkarlardı. Harran’da artık yağmur duasına çıkılmıyor ve yeni nesil yağmur duasını bilmiyor. Çünkü o bölgeye baraj yapıldı ve yağmur duasına çıkış, biriktirilebilen su münasebetiyle bitti. Bu, Harran’daki insanların artık dinsizleştiği anlamına gelmiyor” dedi.
Volkan Ertit, sunumunun ardından soruları yanıtladı. Etkinliği Fakülte Dekanı Prof. Dr. Neşet Toku, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: