TÜRKİYE'DE VE İSLAM DÜNYASINDA NELER OLUYOR?
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, üniversitelerin akli melekeleri olduğu kadar ruhi melekeleri ve iç derinliği de yetkin hale getirmek gibi bir görevlerinin olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
08.05.2017 11:10
- Türkiye’de ve İslam Dünyasında Bir Hareketlilik Var -
Yapılan selamlama konuşmalarının ardından Yazar Ahmet Taşgetiren, yakın tarihi iyi okumak gerektiğini ve toplantının bir ufuk açma anlamında önemli olduğunu söyledi. Medyayı az da olsa takip eden herkesin hem İslam Dünyasında, hem de Türkiye’de bir hareketlilik olduğunu görebileceğini kaydeden Ahmet Taşgetiren, “Arap Baharı, Suriye’deki olaylar, PYD, YPG yapılarının ortaya çıkması, Amerika’nın onlarla ilişkisi, Mısır’daki darbe… Bunlar bizim coğrafyamızda ve bigâne kalamadığımız olaylar. Çünkü bizim bir kalp ve gönül coğrafyamız var. Bunlarla beraber Türkiye’de de bir takım hareketlilikler var. MİT Tırları olayı, Gezi, FETÖ, 15 Temmuz… Daha önceki zamanlarda yaşanan olaylar da sayılabilir. Yani yakın tarihi bir bütün olarak iyi okumak lazım” dedi. Toplamda büyük bir hesaplaşma olduğunu, bu hesaplaşmanın, Türkiye ve İslam Dünyası üzerine kurguyu tayin eden bir takım güçlerle yaşandığını anlatan Taşgetiren, yaşananları, Türkiye’nin Türkiye olma, İslam Dünyasının İslam Dünyası olma mücadelesi olarak tarif etti.
- İslam Dünyasındaki Sistemler ve İlişkiler Gözaltında -
Türkiye’de ve İslam Dünyasında 100 yıllık bir hareketlilik yaşandığını belirten Yazar, “100 yıl önceki yapılanma ne Türkiye’nin, ne de İslam Dünyasının iradesiyle gerçekleşen bir yapılanmadır. 100 yıl önce bir dünya savaşı yaşadık. Bu savaşta İslam Dünyasının en büyük çatı devleti diyebileceğimiz Osmanlı çöktü. Osmanlı çöktükten sonra savaşın galipleriyle Türkiye masaya oturdu. Türkiye’nin karşısına ilk olarak Mondros ve Sevr geldi. Biz bir mücadele verdik ve savaşın en azından Anadolu boyutu püskürtüldü, sonra da Mudanya ve Lozan geldi. İslam Dünyası Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra sistemleri itibariyle, yönetim kadroları itibariyle, sınırları itibariyle ve birbiriyle ilişkileri itibariyle, açık veya örtülü, sömürge statüsü içerisine sürüklenmiştir. 100 yıldan beri İslam dünyasındaki sistemler, onları kimlerin yönettiği, birbiriyle ilişkileri gözaltındadır. Türkiye’nin bir Suudi Arabistan, Musır, Balkanlar, Türki Cumhuriyetler arka planı var. Bunlar potansiyel enerji ve ilişki alanlarıdır. Bunun kinetik ve kullanılabilir hale gelebilmesi için yeni çalışmalar yapmak gerekiyor. İslam Dünyasında bir dönüşme çabası var ve bu noktada İslami bilinç önemli bir rol oynuyor” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 2 süren ve öğrenciler ile akademisyenlerin takip ettiği Konferansın sonunda Taşgetiren, yaptığı konuşmayla ilgili sorulan soruları da cevaplandırdı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: