-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Düğünlerde silah neden susmaz?

16 Eylül 2014 - 12:22

Bir hafta öncesi yazmak istediğim önemli bir konuya bugün ancak sıra geldi. Aksaray bölgesinin bazı yerlerinde yapılan düğünlerde hiç hoş olmayan ve aşırı derecede silah kullanılmaktadır. Geçmiş dönemde rastladığım ve hatta erken terk etmek durumunda kaldığım düğünlerdeki silah kullanılmasından geçmiş yıllarda hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştur. Geçtiğimiz hafta Yeşilova bölgesindeki tollardan bir düğündeyim sanki savaş vardı. Bu düğünlerde kullanılan gerçek silahlara kim dur diyecek.

Köylerimizde birde muhtarlık çekişmeleri çok çetin geçmesi nedeni ile gençler arasında husumetler mevcut. Allah korusun karşılıklı iddia ile kullanılan silahlar düğünleri düğünlükten çıkarmaktadır. Karşılıklı yarış halinde silahlar kullanılıyor, zannederseniz ki burası ya Suriye ya da Kuzey Irak. Bu vurdumduymazlıklara kim dur diyecek ya da engelleyecek?

Katıldığım düğün de kullanılan silahların sonucunda tartışma çıktı. Araya büyükler girdi girmeleri de bir çözüm olmadı. Jandarmaya haber verildi, jandarma görevlileri bölgeye geldi. Ama silahlar jandarma gelince sustu, hemen izzet ikram verilerek jandarma uğurlandı ve silahların patlamasına devam edildi.

Akşamları bu bölgede yapılan düğünleri ve kına gecelerini jandarma ansızın denetlemeli. Haberli gelmek yerine ara ara uğrayarak bu hoş olmayan adetler önlenmeli. Bir başka konu ise bu kadar silahlanmanın amacı nedir anlamış değilim. Bu silahlar ruhsatlı olduğuna da kesinlikle inanmıyorum. Karanlıkta nasıl bir silahlar kullanıldığı da meçhul. Yetkililer ve jandarmamız bu konuya acilen çözüm bulmalı, sanki devlet yok bölgede savaş var.

Ben gördüklerimi yazıyorum, hatta jandarma Alay komutanımız ansızın sivil bir kıyafetle bu düğünleri bir kontrol ederse anlattıklarımı bizzat görme imkânına kavuşur. İlimizde bu kadar silahlanmak ve silah kullanmak pek hoş değil.

 

Polis meslek okulu açıldı



Aksaray Polis Meslek Yüksek Okulu'nda (PMYO) 2014-2015 eğitim öğretim dönemi düzenlenen törenle başladı.

Okulun konferans salonunda düzenlenen yeni eğitim öğretim yılı açılış törenine Vali Şeref Ataklı, Jandarma Komutanı Albay Levent Ölmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Cumhuriyet Başsavcısı Gürhan Aktaş, İdare Mahkemesi Başkanı Dinçer Yılmaz, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Baro Başkanı Levent Bozkurt, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Polis okulunun açılışında izlediğimiz eğitime dair slayt gösterisi gerçekten mükemmeldi. Ardından Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mustafa Uçar okul ile ilgili bilgiler verdi. Daha sonra konuşma yapmak üzere Aksaray Valisi Sayın Şeref Ataklı kürsüye gelerek:

“Eğitime yeterince önem vermeyen toplumların modernleşme yolunda beklenilen adımları atamayacaklarını, gelişemeyip bilgi toplumu haline gelemeyeceklerini ifade eden Vali Ataklı, "Hizmetlerin en iyisine layık olan halkımız, güler yüzlü, içten, vatandaşını anlayabilen, yardımcı olan, silahından çok kişiliğini öp plana çıkarabilen, kendisine soru sorulabilen, insancıl, kibar ve güvenilen iyi eğitimli polis teşkilatı mensupları arzulamaktadır" dedi.

Vali Ataklı, Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine polislik mesleğinin özünü teşkil eden disiplini sadece şekil olarak değil, tüm hayatları boyunca yaşam tarzı olarak algılamaları ve benimselerini söyleyerek, "İnsan haklarına saygılı, sosyal, demokratik Cumhuriyetine bağlı, milli, manevi ve kültürel değerlerimizin tesisi ve muhafazası hususunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağınıza ve halkımıza beklenilenin üzerinde bir hizmet vermek için birbirinizle yarış halinde olacağınıza inancım tamdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Şahin tarafından ‘Devlet Nedir’ konulu ilk ders verildi.