-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Muhteşem festival coşkusu

08 Eylül 2014 - 12:12

Cuma günü Başlayan 32 Aksaray Ihlara Kültür ve Turizm festivali devam ediyor. Her sene Pazar günü sona eren festival 14 Eylüle kadar devam edecek. İsterseniz ben geçtiğimiz gün yazdığım festival izlenimine devam edeyim. Geçte olsa takip edemeyenler ile festival coşkusunu paylaşayım.

Cumartesi günü Festivalin Sinema Galası vardı ve ardından Fetih 1453 filmi meydanda izlenime sunuldu.

Genelde Aksaray’da çevrilen filmlerin gösterime sunulduğu filimde rol alan sanatçılardan sağ olanların bir kısmı bu filim galasına katıldılar.

Cuma günü yürüyüşe de katılan filim sanatçıları akşam festivalin ilk akşam gösteriminde kent meydanında bir araya gelerek kendilerini ekrandan seyredenlerin canlı olarak huzuruna çıktılar.

Cumartesi günü Zinciriye medresesinde seyircilerle tanışma fırsatı bulurlarken, bol bol hayranları ile hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Öğle sonu Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı sanatçıları Ihlara vadisine götürerek Ihlara vadisi ve turizm bölgemizi gezdirdiler. Ardından Beli Sırma vadisinde güzel manzaralı su üzerinde kendilerini ağırlayarak bölge hakkında bilgiler verdi.

Sanatçıların nerede ise Yunus Emre Aşkın Sırrı filminde oynayanların dışındakiler ilk defa bu bölgeye geldiklerini söyleyerek bölgeye hayran kaldılar.

Ihlara vadisi çıkışından Hasandağı manzarasına uzun uzun baktılar. Aralarında yaptıkları konuşmada ise, “neden bu bölgeyi daha önceden görmedik. Burada çok güzel filimler çekilir” demekten kendilerini alamadılar.

Hatta Beli Sırma vadisinde yemek yenirken Sayın Yazgı: “ burada çevireceğiniz filimler için üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” dedi.

Akşam sinemanın 100 yılı münasebetiyle kendilerine ödüller verildi. Bu sanatçıları getirip toplayan ise sinema yönetmenleridir. Bunları tek tek bulmak ve toplamak kolay olmadığı için. Kendileri ile irtibata geçilen filim yönetmenleri ilimize getirmişlerdir.

Kendilerine verilen ödül esnasında duygularını anlatan sanatçılar, “ kendilerine verilen bu değere teşekkür ederek Başkan Yazgıya minnettar olduklarını” söylediler.

Yani sanatçılar böyle organizelerde davet edilip değer verilmesinden ve sahnede alkışlanmalardan hoşlanırlar. Aksaray’da da bunu gördüler hatta tekrar davet edildiklerinde geleceklerini söylediler.

Galadan sonra meydandan ayrılan sanatçılar uğurlandıktan sonra Fetih 1453 gösterime sunuldu. Meydanı dolduran vatandaşlar filimi izlediler. Bir ara Kültür Merkezinde gösterilen filmleri izleyen var mı diye merak edip gittim. Bazı tanıdıkları gördüm, aynı gün gösterilen bütün filmleri izlediklerini söylediler. Salona girip bir baktım salonda hiç boş yer yoktu.

Sinemanın olmaması ve hazır gösterime sunulan filmleri Aksaraylı hemşerilerimiz hiç kaçırmadan izleme imkânı buldular.

Pazar günü ise protokolsüz ve oturma gurubu olmadan yapılan konser ise görülmeye değerdi. Ben ilk defa bu kadar insan kalabalığına şahit oldum. Kent meydanını ayakta dolduran vatandaşlar çevre resmi binaların balkonlarını bile doldurmuştu.

Rafet El Romanı izlemek için sanki ne kadar insan varsa meydanı doldurmuştu. İlk defa sandalyesiz ayakta konser izleyen insanlar saatler öncesinden meydanı doldurmuştu. Ben bir müddet çevreyi dolaşarak ne kadar katılım var diye dolaştım, her yer dolu idi.

Anlayacağınız bu sene festival 10 günde olsa müzik severler müziğe doyacaklar.

Ben yarın Sayın Milletvekilimiz Ali Rıza Alaboyun ile yaptığım Pazar söyleşisindeki çok önemli açıklamaları ile devam edeceğim.