-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Somuncu baba mekânında film sohbeti

23 Aralık 2014 - 14:11

Geçtiğimiz hafta sonu Ak Parti il kongresi yapıldı, ardından Somuncu Baba sofrası adlı lokantanın açılışı yapıldı. Açılışa misafirler ve devlet erkânı katıldı, misafirlere burada yemek ikram edilmişti. Pazar akşamda Somuncu Baba filminin çekimini yapan yönetmen ve oyuncular ile gazetecilerin katıldığı bir yemekle Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı bizleri bir araya getirdi. Gerçekten de çok mükemmel bir şekilde düzenlenen lokanta ismine yakışır bir hale getirilmiş.

      Aslında kolay kolay Belediyeler işletmecilik yapmamayı tercih ederler. Ama Yazgı burasını Belediye tarafından işleterek hem ucuz hem de kaliteli bir sosyal tesis haine getirmesi Aksaraylıların menfaatine olduğunu düşünüyorum. Yine Emekliler lokali de Belediye tarafından işletilerek kar amacı gütmeden işletilmesi takdire şayandır. Ümit ediyorum ki, Seyir terası da bu şekilde işletildiğinde fevkalade güzel yerler olacaktır.

      Genel olarak vatandaşta bir algı vardı acaba ne kadar düzenli ve temiz olur endişesi idi. Ama gördük ki, hiçbir yerde olmayan temizlik ve hizmet burada var. Bu düzen bozulmadan devam ettiği sürece Aksaraylıların sürekli mekânı olacaktır. Hele yazları buraya ziyarete gelen insanlar temiz bir ortamda ve uygun fiyatlarla karınlarını doyuracaklardır.

       Tamda Somuncu Baba filminin çekildiği bir dönemde ünlü oyuncularında katılımı fevkalade güzeldi. Ben isterseniz birazda sizlere o günkü yemekten bahsetmek isterim kimler katıldı neler konuşuldu.  

        Yeni açılan Somuncu Baba Sofrasında düzenlenen programa Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Eşi Hasibe Yazgı, Ak Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, Merkez İlçe Başkanı Ömer Gizlenci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Somuncu Baba Kitabının Yazarı Mahmut Ulu, ünlü yönetmen Kürşat Kızbaz, filmde Somuncu Baba’yı canlandıran ünlü oyuncu Furkan Palalı, Suna Selen, Altan Akışık, Altan Gördüm ve set ekibi ile birlikte Aksaray medyasına mensup çok sayıda gazeteci katıldı.

     Başkan Haluk Şahin Yazgı yaptığı konuşmada “Somuncu Baba bize öyle bir bereket ve güzellik verdi ki; ilk önce filmi ile başladık bu işe. Bizim için en önemli şeylerden birisi de Aksaray’ımızı her bakımdan tanıtmak. Aksaray’ımız öyle bir noktada ki; Kırşehir’de Ahi Evran var, Nevşehir’de Hacı Bektaş var, Konya’da Mevlana var, bizde de Somuncu Baba var. Biz de Somuncu Babamızla öne çıkalım dedik. İnşallah bu filmimizin yapımından sonra, Somuncu Baba ile ilgili bir gün veya bir hafta belirleyelim ve değerli büyüklerimizin de katılımıyla hep beraber Somuncu Babamızı analım.”

      Başkan Yazgı: “Bir film izlerken 90 dakika veya 2 saat oturduğumuz yerde rahat eleştiri yapıyoruz ama, ben bunda sonra hiçbir film hakkında eleştiri yapmayacağım. Ben kendim şahit oldum; o soğuk şartlarda gecenin 12’sine 1’ine varıncaya kadar çalışmanız ve sabahın erken saatlerinde tekrar çalışmaya başlamanız beni çok etkiledi. Film setini ve çalışma ortamınızı gördüğümde bir kez daha sizleri takdir ettim. Sinemaya emek ve gönül vermek, böyle bir şeymiş bunu anlamış oldum.” Dedi.

       Toplantıda konuşan Yönetmen Kürşat Kizbaz ise:  Set ekibinden arkadaşlarımla toplantı yaptık; bir haftada Somuncu Baba filmi ile ilgili 38 sahne çekmişiz. Yani filmin dörtte birini tamamlamışız. Nasip olursa önümüzdeki hafta filmin % 43’ü bitmiş olacak. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında da birer haftalık çekimlerimiz olacak. Ağzıkarahan, Sultanhanı, Yüksek Kilise, Kilise Cami dahil, Aksaray’ın 25 ayrı noktasında çekim yapılmış olacak ve baştan sona % 100 Aksaray filmi olacak.

       Çok heyecanlıyız çünkü dünya standartlarında bir iş yapıyoruz. Gerek kamera arkasındaki arkadaşlarımla gerekse kamera önünde filme ortak olan değerli oyuncu büyüklerimle ve dostlarımla uzun yıllar unutulmayacak bir iş yapacağız. Allah nasip ederse bu film 2015’e damgasını vuracak. Gerek filmi çektiğimiz Zinciriye Medresesi gerekse oyuncu dostlarımın performansı benim hayallerimi daha da yukarıya çekti. Böyle bir filme destek olan ve hayallerimizi daha da büyüten değerli Belediye Başkanımız Sayın Haluk Şahin Bey’e çok teşekkür ederim. Başkanımızın manevi desteği de çok anlamlı; sete her geldiğinde, monitöre baktığında çekilen sahneleri birlikte izlediğimizde aslında kenetlenerek bazı şeylerin çok daha büyüyeceğini görmüş olduk.

Filmimiz çok büyük bir film. Filmimizin Somuncu Baba’nın hayatını anlatması açısından farklı şehirlerde geçiyor; Erdebil’de, Şam’da, Bursa’da. Ama biz Aksaray’ın o tarihi muazzam mekânlarında bir yere Şam’ı kuracağız, bir yere İran’ı bir yere de Bursa’yı kuracağız. Aksaray’da yaşadıklarını Zinciriye’de çektik. Filmin genelinde çok ciddi bir oyuncu kadrosu olacak. 2015 yılının da en büyük kadrolarından biri olacak inşallah” dedi.

       Filmde Somuncu Baba karakterini canlandıran oyuncu Furkan Palalı da konuşmasında:  “Ben Somuncu Baba’yı oynamaktan çok büyük keyif alıyorum. Oyuncu olarak da gurur duyuyorum. İnsana hayatında böyle projeler çok fazla gelmez. Türk sinema tarihinde 100 seneyi geride bıraktık ve Somuncu Baba filmi bir rüya veya bir fikirken, şu anda somut hale gelmiş durumda. Sinemaseverler belki 100 sene sonra Somuncu Baba’nın bu filmini hatırlıyor olacaklar” dedi.

       Bunlar Aksaray tanıtımı için küçümsenmeyecek gelişmelerdir. Bundan sonrada benze filmlerin çekimi için Aksaray tercih edilir ve gayret gösterilmeli.