-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Ziraat bankasının dikkatine

03 Mayıs 2016 - 06:44

       Ak Parti hükümetinin seçim beyannamelerinden birisi emekli evsizlere TOKİ vasıtasıyla ev sahibi yapmak. Hükümet kurulduktan itibaren emeklilerimizi ev sahibi yapma çalışmaları hemen başladı. İlimizde de 300 konut için çalışmalar yapılarak müracaatlar toplandı. Bugüne kadar Halk bankın yaptığı TOKİ müracaatları bildiğim kadarı ile ilk defa Ziraat Bankası kanalı ile yapıldı. Edindiğim bilgiye göre 300 konuta 3000 bin civarında müracaat yapılmış. Konuştuğum ve bizzat duyduğum bazı hilekar insanlar müracaat etmiş. Bu sayının nerede ise yarısından çoğu ihtiyaç sahibi olmayanlar.

       Neden bu konuya girdiğime gelince Ziraat Bankasının TOKİ dağıtımı ile ilgili görevlileri kılı kırk yarmalılar. 12 Mayısta çekilecek kurada gerçekten kimler hak ediyor veya kimler hak etmiyorsa bunları kura öncesi derhal temizleyip listeden çıkarmalılar.

      Hükümetin emekliler ile ilgili taleplerdeki şartları apaçık şekilde dururken hileyi şerriye ile bir konut kapmaya çalışanlara fırsat verilmemli. Ben önce bu şartları sizlerle paylaşayım, sonra kimler müracaat ettiği ile ilgili duyumlarımı yetkililere aktarayım.

      Başvuru esnasında hangi belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir?

       Emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış emekli kimlik belgesini veya emekli olduğunu gösteren “Belgeyi” ibraz etmesi yeterlidir.

      İstenilen her ilde emekliler tarafından konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

       İdaremizce kuralı satışa sunulan alt gelir grubu projelerinde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmaktadır. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.

       Emeklilerin başvuru yapabilmesi için Emekli Derneklerine üye olması gerekir mi?

       Hayır, gerekmez. Başvuru için Emekli Derneklerine üyelik mecburiyeti bulunmamaktadır.

       Emekli eşlerin her ikisi de konut satışları için ayrı ayrı başvuru yapabilir mi?

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Yani emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabilir.

        Adıma kayıtlı hisseli bir apartman dairem / müstakil konutum (satın alma ya da miras yoluyla intikal etmiş konut) var. Bu benim başvuru yapmama engel mi?

        Emekli kategorisinde başvuruda bulunan başvuru sahibinin, kendisine, eşine ve velayeti altındaki çocuklarına (18 yaşının altındaki çocuklar) ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli herhangi bir bağımsız bölümün veya müstakil bir konutunun olmaması gerekmektedir. Eşlerden biri üzerine dahi bağımsız bölüm/ konut (hissesiz) bulunması halinde, eşlerden ikisi de başvuru yapamaz. Konutun eş ve velayet altındaki çocuklar dışında kalan 3. kişilerle hisseli olması halinde, eşlerden yalnızca biri başvuru yapabilir.

       Vefat eden emeklilerin dul veya yetimleri emekli başvurusunda bulunabilir mi?

       Emeklilerin bizzat kendilerinin emekli kategorisi için başvuruda bulunması gerekmektedir. Vefat eden emeklilerin yakınları, vefat eden emekli adına bu kategori için başvuruda bulunamazlar. Ancak, vefat eden emeklinin eşi ya da diğer yakınları emekli ise, bu kişiler sadece kendileri adına başvuruda bulunabilirler.

        TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara sadece bireysel emeklilikle ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi?

       Hayır, yapamaz. TOKİ’nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olma şartı aranmaktadır.

        İstenilen her ilde emekliler tarafından konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

İdaremizce emeklilere yönelik geliştirilen projelerde, ikamet ya da nüfusa kayıtlı olma şartı aranmaktadır. İlgili projelerin başvuru/satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak belirtilmektedir.

       Emekli eşlerin her ikisi de ayrı ayrı başvuru yapabilir mi?

Hane halkı adına sadece bir başvuru yapılabilmektedir. Yani emekli eşlerden sadece biri başvuruda bulunabilir.

       Vefat eden emeklilerin dul veya yetimleri, emekliler için geliştirilen projelere başvurabilir mi?

        Emekliler için geliştirilen projelere, emeklilerin bizzat kendilerinin başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Vefat eden emeklilerin yakınları, vefat eden emekli adına bu projelere başvuruda bulunamazlar. Ancak, vefat eden emeklinin eşi ya da diğer yakınları emekli ise, bu kişiler sadece kendileri adına başvuruda bulunabilirler.

      Ben buraya bazı maddeleri aldım her şey açık saçık ortada iken ölen varisleri adına emeklilik maaşı alıp hiç pirim ödememişler, evini 2 ay içinde başkasına devrederek torunu için müracaat edenler, başka ilde ikamet edip müracaat edenler gibi birçok haksız müracaatları duymaktayız. Bu nedenle bunun arkasında vebal var. Ziraat Bankası yetkilileri bu konuyu iyi tahlil etmeliler. Haksızlara bu konutlardan yararlandırmamaları lazım.