ELEŞTİRMENİN YOL GÖSTERİCİ ROLÜ
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ile Konya Büyükşehir Belediyesinin birlikte düzenlediği 2017 yılı bilimsel ve kültürel etkinliklerine Konya İl Halk Kütüphanesinde devam edildi. 06 Mayıs 2017 Cumartesi günü yapılan söyleşiye Konyalı yazar, şair ve konuya ilgi duyan seçkin bir topluluk katıldı.
Yayınlanma :
07.05.2017 19:27


YAZIN HAYATINA BAŞLAMASI
Hayriye Ünal, ODTÜ Matematik Bölümü mezunu olduğunu, çocukluğundan itibaren babasının kütüphanesi zevkine göre kitaplar bulduğunu belirtti. Ünal, yazı hayatına Hece dergisinde İngilizce çeviriler yaparak başladı. Şiir ve yazıları Hece, Dergâh, Atlılar, İpek Dili, Yeni Dergi, Kaşgar gibi dergilerde yayımlandı. Televizyonun hayatına geç girmesi kendisini olumlu etkiledi. Üniversitede şiir yazmaya ilgi duydu.1990’lı yıllarda yazdığı şiirleri dergilere göndermeye başladı.
Konuşmasında artık günümüzde sosyal medyada yayınlanan şiirlerin dönüşlerinin anında olması sosyal medyayı derginin önüne geçirdiğini; edebiyatın gelişiminin, dönemlerin özelliklerini yansıttığını; gençlerin yeniliklere kolay adapte olduklarını; siyasî değişimlerle edebiyat arasında bir etki bulunduğunu; baskı ortamlarında edebiyatın içine kapandığını; 1980’li yıllarda şairlerin içine kapandıklarını, 1990’lı yıllarda ise seslerini yükselttiklerini; Hece’de “Edebiyat Kavgaları” adıyla bir çalışmalarının olduğunu söyleyen Ünal, “Eleştirmenler bize yol göstermelidir.”dedi.
ELEŞTİRMENİN YOL GÖSTERİCİ ROLÜ
Ünal şöyle dedi: “Eleştirmenin önemi; şu şiir kitabı iyi dediğinde şiir okumak isteyenlere yol göstermiş olacaktır. İyiliğin ölçüsünü de ortaya koymamız gerekir. Şiir sadece sizi değil başka kişileri de etkilerse o zaman önem taşır. Şair başkalarına duygularını aktarabilmelidir. İslamcı kesimin Sezai Karakoç’u sevmesi ilgimizi çekmişti. Eleştirmen gelebilecek eleştiriyi satrançtaki hamleler gibi düşünmeli.”
ŞİİR ELEŞTİRMESİNDE İZLENECEK YOL
Hayriye Ünal daha sonra şiir değerlendirmesinde; şairin kelime dağarcığına, bulunduğu dünyayı yansıtmasına, disiplinleri aktarmasına baktığını belirttikten sonra hayattaki sözlerin esere yansıtıldığını; herkesin ailesi ve sosyal yaşantısından getirdiği bir dünyasının olduğunu; . Yaşadığı şehrin onu etkilediğini; 2000’lerde şiir çeşitlendiğini, liberalizmin güçlendiğini ve insanların İslâm’la ilgili görüşlerinin değiştiğine değindi.
Hayriye ÜNAL’a günün anısına Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri ERTEN tarafından katılım belgesi takdim edildi. Program sonunda şiir dostlarından gelen sorular ÜNAL tarafından cevaplandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: