İHTİYARLAR BİZİM BEREKETİMİZDİR
Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve SÜ Selçuklu Araştırma Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği...
Yayınlanma :
07.05.2017 17:25


Akçeşme Mahallesinin sosyal ve kültürel özelliklerini anlatan Yrd. Doç. Dr. Bahattin Küçük, “bir ulusun veya herhangi bir ırkın, ya da toplumun kişiliği, onun yaşadığı kültür değerleridir, ekmek yer gibi, su içer gibi içine sindirdiği değerlerdir.”dedi.
İHTİYARLAR BİZİM BEREKETİMİZDİR
1961 yılında Akçeşme İlkokulundan mezun olduğunu ve 50’li yıllarda bu mahallede yaşadığını, çocukluğunun bu çevrede geçtiğini ifade eden Küçük, “Kaybolan geleneğimizden, örf ve âdetlerimizden biri de geniş aile hayatımızdır. Genç kuşakların yaşlılarla yaşamaya alışmaları lâzım. Çünkü bu ihtiyarlar bizim bereketimizdir, değerlerimizdir. “dedi.
Daha sonra Akçeşme Mahallesinin fiziksel değişmelerinden ve hasar tespitleri ile yapılanları slayt gösterisi eşliğinde anlatan Arş Gör. Mine Sungur, konutlarda değişimlerle birlikte apartman bloklar yapıldığını; mahalle, avlu, bahçe gibi kültürel kavramların giderek kaybolduğunu; yaşam konfor gereği araçların mahalleleri işgâl ettiğini; çocukların ve çocuk seslerinin kaybolduğunu; bir araya gelerek sohbet eden büyüklerin artık bir araya gelemediklerini söyledi.
MAHALLELER BETON ZEMİNLERE DÖNÜŞTÜ
İklim şartlarına göre şekillenen ve organik bir yapıya sahip olan eski Türk mahallelerinin geniş alanlardan, geniş sokaklardan, dar sokaklara, çıkmaz sokaklara kadar bir hiyerarşi içerisinde olduğunun altını çizen Sungur; “Bu mahalle kültüründe avlunun içerisinde yeşil alanlar, bitki unsurlarıyla birlikte büyük çınarlar söz konusuydu. Bu yaşam tarzı insanı doğadan koparmayıp doğayla ilişkisini beraber sağlarken, avlu içerisinde bir iklim etkisi verip serinlik sağlamak amacı güdüyordu. Günümüzde yeşillikler mahallelerden tamamen kaldırılıp beton zeminlere, sert zeminlere dönüştürülmüştür.”diyerek yapıların kendine ait kültürel değerlerini bozmadan çağdaş malzemelerle korunması gerektiğine vurgu yaptı.
Program sonunda konuşmacılara günün anısına hediyelerini Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rabia Köse Doğan takdim etti ve tasarım sergisi gezildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: