-

Göç İdaresi Müdürlüğü ''Aksaray'daki yaşayan 18 bin Göçmenlerin tek adresi oldu''

Yıllardır İl Emniyet Müdürlüklerinin bünyesinde hizmet veren Yabancılar Şube Müdürlü bundan böyle sivilleşti. Türkiye genelinde olduğu gibi Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yer alan Yabancılar Şube Müdürlüğü bundan böyle sivilleşerek Valilik emrine verildi yetki Göç İdarisi Müdürlüğünün oldu...

Göç İdaresi Müdürlüğü ''Aksaray'daki yaşayan 18 bin Göçmenlerin tek adresi oldu''
17 Temmuz 2019 - 13:27
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 96. Maddesi ülkemizde yaşayan yabancıların toplumla olan karşılıklı uyumunu tesis etmek üzere düzenlenecek uyum faaliyetleri konusunda 2013 yılında kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne çeşitli görevler yüklemiştir.

Yıllardır İl Emniyet Müdürlüklerinin bünyesinde hizmet veren Yabancılar Şube Müdürlüğü 18 mayıs 2015 itibariyle sivilleşti. Türkiye genelinde olduğu gibi Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yer alan Yabancılar Şube Müdürlüğü bundan böyle sivilleşerek Valilik emrine verildi yetki Göç İdarisi Müdürlüğünün oldu

Aksaray Göç İdaresi Müdürlüğü Emniyet  müdürlüğü bünyesindeki Yabancılar şubenin yükünü aldı  daha çok yabancıların Emniyet Müdürlüğüne imza atmaya gitmek durumunda kalıyorlardı bundan sonra kontrol görevi Göç idaresi müdürlüğüne verilmiş oldu. Emniyet yabancılar şubesi ise personel sayısını azaltarak sadece kaçak olan yabancıları ifadesini aldıktan sonra göç müdürlüğüne bildirebilecek.

 Aksaray’da kurulan Göç idaresi Müdürlüğü şimdi Devlet hastanesinden boşalan eskiden görüntüleme merkezinin bulunduğu yeni yerine tamamen taşınmayı bekliyor.

Göç İdaresi ilkönce Valilik görevlendirmesiyle teşkilatlandı.  Zinciriye Mahallesi Vehbi bey Caddesi üzerindeki  Eski Merkez Karakolu binasında 2013 yılında Vali Selami Altınok görevlendirmesiyle Hasan Ekecik tarafından kurucu Müdürlüğü ile kurulan Göç idaresinin Müdülüğüne 16 nisan 2018 tarihinde ilimize atanan  Mehmet Servet Yelken Oldu  yaklaşık 21 kişi kadrolu personel ve işkur vasıtasıyla verilen geçici çalışanlar la göçmenlere hizmet verilecek.

 Birleşmiş milletlerin de irtibat bürosunun olduğu Müdürlük yabacılar ve göçmenler konusunda tek  yetkili makam oldu jandarma ve emniyetin kolluk kuvvetleriyle koordineli çalışmak suretiyle göçmenler konusunda hizmet yürütülecek.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği 8 yıllık savaşın ardından misafirliğin kalmadığı Suriyeli göçmenlerin sağlıkta katkı payı ödemesi gündemdeyken Suriye’deki  Elbab gibi güvenli şehir devletlerine Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin taşınılması planlanıyor.

Aksaray ilinde Afganlı ve Suriyeliierin başı çektiği Göçmen sayısının 18 bin olması yabancıların uyum sürecinde ne kadar zorluk yaşandığını yansıtmaktadır. bağımsız medya araştırmasında diğer göçmenlerin katkı payı ödediği öğrenildi Suriyeli göçmenleridende bundan sonra  Sağlıkta katkı payının alınacak olmasının da  geri dönüşüm için bir etken olması bekleniyor.

Aksaray’ da bulunan yabancıların kaçak olarak çalışmaları iş gücüne destek olmasına karşın denetimler kapıda, yeni kolaylaştırılacak mevzuatla iş yeri sahipleri bakanlıktan izin formu doldurmak suretiyle işe alacakları Yabancıları Yasal bir sigortalı işçi olarak çalıştırabilecekler.

Göçmen ailelerin en büyük sıkıntısı gelecek kaygısıdır çocuklarının daha iyi şartlarda büyümesi için Türk okullarında eğitilmesi için Göç idaresi rehabilitasyon ve uyum çerçevesinde il milli eğitim müdürlüğüyle protokol yapmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum