-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Sanayi esnafına bayram müjdesi

03 Temmuz 2016 - 15:46

Perşembe günü iftar sofrasında basın mensupları ile bir araya gelen Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı yemekten sonra yaptığı açıklamada Aksaray için çok önemli iki müjde verdi. Birisi yeni sanayinin yapımı idi, diğeri ise içme suyu ile ilgili projenin bayram sonrası hayata geçirileceği konusu. Sanayi ile ilgili açıklamasını Cuma günü kültür merkezinde sanayici esnaflarımızın katılımı ile yaparak kendilerine geniş bilgi vererek bayram sonrası müracaatların yapılacağının müjdesini verdi.

Sanayi konusuna geçmeden içme suyu ile ilgili Sayın Yazgının açıklamasından kısaca bahsedeyim. İçme suyu ile ilgili DSİ ile yapılan görüşmeler sonucu bayram sonrası ishale hattının döşenmesi ile ilgili protokolün imzalanarak kısa sürede çalışmaya başlanacağının müjdesini verdi. İçme suyu ile ilgili yapılacak imza bayram sonrası Pazartesi günü gerçekleştirileceğini. “Bunu birlikte beraberce gerçekleştirelim ve halkımızla geniş bir şekilde paylaşalım. Çok öncelikli iki hayalim hayata geçiyor bunun açıklamasını bayram sonrası yapacağım” dedi. Bizde içme suyu konusunu inşallah bayram sonu merakla bekliyoruz.

Sanayi konusunda ise Cuma günü sanayi esnafımızla yaptığı toplantıda detaylı bir şekilde yapılacak dükkân ve fiyatlarını esnafımıza ileterek geniş bilgi verdi. Esnafımızda Başkan yazgıdan merak ettikleri konularda sorular sorarak bilgi aldılar. Kültür merkezindeki katılım çok ilgi gördü. Esnafımız salonu tıklım tıklım doldurarak meraklarını giderdiler. Bende en sonlarda esnafımızın arasına oturarak sanayi projesi ve belirlenen fiyatları dinledim. Daha sonra esnafımızla arada sohbet ederek kendilerini projenin tatmin edip etmediğini sorduğumda beklentilerinin üzerinde memnun olduklarını söylediler. En az on esnafa fiyatları ve ödemeleri nasıl bulduklarında sorduğumda, “ fevkalade uygun Haluk Başkana teşekkür ederiz. Biz daha farklı fiyatlar tahmin ediyorduk ama beklentimizin altında fiyatlar ortaya çıktı çok memnunuz” dediler. Gördüğüm o ki, esnaf sanayi projesinden son derece memnun ve salondan mutlu ayrıldılar. Hatta bazı esnaflar bu bizim için bir bayram müjdesi oldu dediler. Burada bundan sonra iş esnaflarımıza düşüyor.

En kısa zamanda müracaatlarını yaparak kısa sürede yapımına başlanır. Kavga gürültü ile başlayan sanayi muamması 4 yıldır beklemekte iken mutlu sonla noktalandı. Demek ki, istenirse oluyormuş demekten kendimi alamadım. Ben isterseniz bilgi olarak Sayın Yazgının esnafımıza anlattığı projeyi kendi ağzından sanayici esnafımıza bir kez de biz aktaralım. “Ödeme seçenekleri iki türlü olacak ilk ödeme sistemi 8 yıl vadeli olacak ve %10 peşinat uygulanacaktır. İkinci ödeme sisteminde ise 10 yıl vadeli olacak ve peşinat %15 olacaktır. Bu proje daha öncede belirttiğimiz 5 farklı tipte işyerinden oluşuyor. A tipi İşyerinde toplam 200 metre kare toplam alanda 102.5 metre kare kapalı alan olacak ve öngörülen işyeri fiyatı 88.030.08.TL olacak bu dükkan türünü seçenler ilk etapta 5.000.TL peşinat ödeyecek ve iş yerleri teslim edilene kadar 200 TL aylık destek ödeyeceklerdir.

İşyerleri teslim edildiğinde toplam ödenen miktar peşinat ve anaparadan düşülecek kalan miktar üzerinden vade seçenekleri yapılacaktır. B tipi işyeri toplamda 300 metrekare arsa içerisinde 202.5 metrekare kapalı alanı olacak ve öngörülen dükkan bedeli ise 173.913.08 TL olacak10.000.TL peşinat ödendikten sonra anahtar teslimine kadar aylık 400 TL bedel ödenecek anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve ana paradan düşülecek. C tipi iş yeri toplamda 400 metrekare alan içerisinde 302.5 metrekare kapalı alanı olacak ve öngörülen dükkan bedeli 259.796.08 TL olacak 15.000.TL peşinat ödendikten sonra anahtar teslimine kadar aylık 600 TL bedel ödenecek anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve anaparadan düşülecek. D tipi iş yeri toplamda 600 metrekare alan içerisinde 405 metrekare kapalı alanı olacak ve öngörülen dükkan bedeli 347.826.15 TL olacak 20.000.TL peşinat ödendikten sonra anahtar teslimine kadar aylık 800 TL bedel ödenecek anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve anaparadan düşülecek.

E tipi iş yeri toplamda 800 metrekare alan içerisinde 505 metrekare kapalı alanı olacak ve öngörülen dükkan bedeli 433.709.15 TL olacak 25.000.TL peşinat ödendikten sonra anahtar teslimine kadar aylık 1.000 TL bedel ödenecek anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve anaparadan düşülecek. Fiyatlar en son şekliyle bu şekildedir. Bu bedellerin, yapılacak olan ihaleler sonunda %15 oranında aşağı çekileceğini düşünüyoruz. Şu anda 102.5 metre kare dükkan alan bir esnafımız indirim olmasa bile aylık 580 TL ödemeyle 10 yıl sonunda kendi iş yerinin sahibi olacaktır. İhaleler sonunda indirim olursa bu bedel 490 TL´ye kadar düşecektir. Fiyatlar KDV´siz olarak hesaplanmıştır. İş yerleri öncelikle maliye kaydı olan ve hali hazırda çalışan esnaflarımıza verilecektir” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum