-

AKSARAY ZIĞA KAPLICASINDAKİ TRAVERTENLER MECLİSTE ELE ALINACAK

Dünya’da hem doğal hem kültürel özellikleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş 29 yerden biri aynı zamanda. Kapadokya ile birlikte yabancıların Türkiye’de en çok görmek istedikleri doğal güzelliklerin başında Aksaray İlinde bulunan Ihlara vadisi geliyor.

AKSARAY ZIĞA KAPLICASINDAKİ TRAVERTENLER MECLİSTE ELE ALINACAK
28 Eylül 2019 - 05:15
Dünya’da hem doğal hem kültürel özellikleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş 29 yerden biri aynı zamanda. Kapadokya ile birlikte yabancıların Türkiye’de en çok görmek istedikleri doğal güzelliklerin başında Aksaray İlinde bulunan Ihlara vadisi geliyor. 

Ihlara vadisi üzerinde yer alan Termal kaplıca merkezi Zığa’da geçtiğimiz yıl  traverten çalışmaları temelleri atılmıştı . Aksaray  İl genel Meclisi  1 Ekim 2019 tarihinde yapacağı toplantıda gündemine aldığı travertenleri turizme açarak dinlenme merkezi ve görsel şölen alanı olarak sergilemeyi düşünüyor. 



Zığa bölgesinde Kaynaktan çıkan termal su verilen Zığa travertenlerinde insanlar çıplak ayaklarla sağlık için yürüyecekler  80 metre civarındaki bir mesafeyi kat ederek traverten başına gelerek buradan da sarımtırak  rengindeki traverten katmanlarına dökülerek 200  metre kadar yol kat ediyor. Kalsiyum karbonatla doymuş su güneşin altında buharlaştığında ortaya ilk önce sarımtırak halinde beyaz travertenlerin mükemmel görüntüsü çıkıyor ve katılaşarak yüzeyi kristalleşmiş kayalara dönüşüyor. Bileşiminde kalsiyum karbonat dışında sülfat, sodyum, demir, potasyum, magnezyum, serbest karbondioksit bulunuyor.

Aksaray ile Niğde sınırında yer alan ve 3268m olan yüksekliğiyle İç Anadolu Bölgesi’nin ikinci en yüksek dağı olan Hasandağı, aslında bir volkandır. Melendiz Nehri’ni besleyen havza görevini üstlenmiş dağ grubuna Melendiz Dağları denmektedir. Hasandağı’nın aktif hale geçmesi sırasında çıkan lavlar platolar, göller ve akarsular üzerinde 100-150m. kalınlığında farklı sertlikte tüf tabakasını oluşturdu. Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı’nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluşmuştur. Melendiz Çayı, Ihlara Vadisi boyunca araziyi derin ve sarp bir biçimde yarmak suretiyle, vadi boyunca görkemli ve çarpıcı güzellikler meydana getirir. Melendiz Dağları’ndan kaynaklarını alan küçük akarsular birleşerek, güneydoğu-kuzeybatı yönünde akar ve Mamasın Barajı’na ulaşır. Melendiz Çayı, vadi boyunca 30’a yakın menderes çizer. Ilısu ile Selime arasındaki uzaklık kuş uçuşu 10 kilometre olmasına karşılık, akarsuyun menderesler çizerek akması nedeniyle gerçek uzaklık 18 kilometreyi bulmaktadır.



Araştırmalar ayrıca tabanında 29.000 yıl önce de bir patlamanın meydana gelmiş olduğu Hasan Dağı’nın altındaki mağma faaliyetinin devam ettiğini gösterdi. önce Hasandağının patlamasıyla yarılan ve melendiz çayı havzasında termal suların oluşturduğu 12 km uzanan bir görsel şölen yer ıhlara vadisi şimdi dünyanın 7 harikasından birisi konumunda . 

ıhlara vadisi vadisi oluşumunda civarında termal kaynaklar oluşmuştur bunların en başında ünlü Zığa  kaplıcaları gelmektedir.  Hasandağı ve Ihlara Vadisi Her bir safhasında mükemmeliyet yaşatıyor. Ihlara vadisinin devam ettiği güzergahta bulunan termal alan zığa  sağlık alanında oldukça etkili bir termal bölge . karbonat minarelerle sahip , her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği  Ihlara vadisi ile özdeşleşmiş  mekanda şimdi  İl genel meclisinde alınacak kararla doğal kaplıca sularıyla travertenler oluşturularak turizmin hizmetine sunulacak 

(bağımsız Medya)

YORUMLAR

  • 0 Yorum