-

Aile Dizimi Terapisi Nasıl Çalışır?

Aile Dizimi Terapisi Nasıl Çalışır?
15 Temmuz 2023 - 13:31
Aile Dizimi, geleneksel danışmanlık ve koçluk seanslarını tamamlayan terapötik bir yöntemdir. Kişinin ailesindeki veya ilişkilerindeki gizli dinamikleri ortaya çıkarmasına, bu ilişkiler üzerinde etki yaratan stres faktörlerini ele almasına, nihayetinde onlarla uzlaşmasına ve iyileşmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu terapi türü, tedavi arayan kişilerin endişelerini farklı bir bakış açısıyla görmelerine yardımcı olabilir.
Aile dizimi yaklaşımı Bert Hellinger tarafından geliştirildi. Aile diziminin savunucuları ayrıca, yöntemin diğer terapötik yöntemlere göre daha az kısıtlayıcı olduğuna ve insanların farklı bakış açılarını ve alternatif çözümleri görmelerine izin verme kapasitesini desteklediğine inanırlar.

Aile Dizimi Terapisi Nasıl Çalışır?

Aile dizimi terapisi, eğitimli bir kolaylaştırıcı tarafından yürütülen, gün boyu süren bir atölye çalışmasıdır. Danışan, mevcut yaşamlarında çözüme, netliğe veya şifaya ihtiyaç duyan bir alanı hedefler. Mutlaka aile öyküsü ile ilgili olması gerekmez.
Diğer atölye üyeleri, danışanın sorun yaşadığı aile üyelerini temsil edecektir. Atölye boyunca kolaylaştırıcı, ele alınan konuyla bağlantılı olabilecek belirli duygulara ve ilişkisel yönlere ışık tutmak için üyelerden ne hissettiklerini açıklamalarını ister. Bu, diğer katılımcıların dinlemesine ve durum hakkında yeni bir bakış açısı kazanmasına olanak tanır.
Kolaylaştırıcı, atölye üyelerini yeniden konumlandırır ve ara sıra akıllarından geçenleri söylemelerini ister. Çözümlemeler danışan için hemen anlaşılmayabilir. Grubun üyeleri, konumlarını bulana veya takımyıldızdaki rahatlık duygularını sözlü olarak ifade edinceye kadar takımyıldızda bir yerden bir yere taşınabilirler.

Aile Diziminin Faydaları Nelerdir?

Aile dizimleri, ele alınması veya çözülmesi gereken çok çeşitli durumlar ve duygusal sorunlar için kullanılır.
  • Endişe
  • Depresyon
  • Bağımlılıklar
  • Kötü alışkanlıklar
  • Olumsuz ilişki kalıpları
  • Aile disfonksiyonu
  • Boşanma
  • Travma
  • Yas
  • Takıntılı düşünceler
  • Finansal problemler
  • Fobiler
  • Aşırı suçluluk
  • Yaygın veya kronik sağlık sorunları

Aile Diziminden Ne Bekleyebilirsiniz?

Geleneksel terapilerin aksine, bir aile dizimi atölyesi geçmiş olayları tartışmaya odaklanmaz. Kolaylaştırıcı ve atölye katılımcıları, danışanı çevreleyen enerji alanından bilgi alarak yaşamlarındaki uyumsuzlukları çözmelerine ve çözmelerine yardımcı olur. Vekilleri kullanmak, bireyin yaşamda ilerlemek için geçmiş veya mevcut sorunları ele almasına ve çözmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, bu terapötik yaklaşımın, geniş ailedeki insanlardan arkadaşlık çevresine kadar bir dalgalanma etkisi yarattığı bilinmektedir.
Bir aile dizimi atölyesi, danışanın tanımadığı insanlardan oluşur. Her şeyin başında seans alan kişi bir sorun sunar ve ardından kolaylaştırıcı diğer atölye katılımcılarından danışanın sorunu olan aile üyelerini temsil etmelerini ister. Her katılımcı, danışanın temsil ettikleri aile üyesiyle olan ilişkisini anlamak için danışanın enerji alanına dokunacaktır.
Atölye katılımcıları, ilişkinin enerjisine uyumlanırken ortaya çıkabilecek üzüntü, korku, öfke ve bir dizi başka duygu hissedebilirler. Danışan hiçbir şey paylaşmadan, her ilişkinin ardındaki hikâye birdenbire katılımcılar aracılığıyla gözler önüne serilir. Bu, danışan için aydınlatıcıdır çünkü ailesini farklı bir mercekten görmelerine ve tüm durumdaki rollerini anlamalarına olanak tanır. Aileleri ile ilişkilerini geliştirmek için gerekli adımları atmak sonunda iyileşmeye yol açar.

Reyhan İldaş bir yaşam koçu ve ThetaHealing uzmanıdır. “Senden Başla” kitabını kendi serüveninden yola çıkarak yazmıştır. Reyhan İldaş’ın sunduğu uzmanlık ve eğitmenlik hizmetleri ile ilgili daha çok bilgi için 0533 745 93 98 telefon numarası ile iletişime geçebilirsiniz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum