-

SULTAN ABDÜLHAMİT'İN SANATÇI KİŞİLİĞİ ANLATILDI

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Geleneksel Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETSAM) tarafından altıncısı düzenlenen “Sanayi-i Nefise Sohbetleri”nde, Sultan Abdülhamit’in sanatla ilişkisi hususunda bilgiler verildi.

SULTAN ABDÜLHAMİT'İN SANATÇI KİŞİLİĞİ ANLATILDI
30 Nisan 2019 - 12:33
Eğitim Fakültesi Amfisindeki konferansa konuşmacı olarak, Çukurova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi İslam Sanatları ve Tarihi Bölümü’nden Dr. Ayşe Ersay katıldı. Sultan İkinci Abdülhamit’in, son yıllarda -bir takım dizilerin de etkisiyle- oldukça popüler bir isim olduğunu kaydeden Ersay, hakkında yerli ve yabancı pek çok bilimsel araştırma bulunan Osmanlı Sultanlarından birisi olan Abdülhamit’in, aynı zamanda en tartışmalı sultanlardan birisi olduğunu da belirtti. Son yıllarda arşiv belgelerine dayalı, bilimsel kriterlere uygun, tarafsız ve nesnel çalışmalar yapılsa da, farklı kesimlerin Sultan Abdülhamit’i tarihsel bağlamından ve gerçekliğinden kopuk bir şekilde yorumladıklarına da dikkat çeken Dr. Ersay, “Aslında Abdülhamit tartışmaları, bir şahsiyet tartışmasının ötesinde, dönem tartışması olarak yürütülüyor. Biz bunların hepsini bir kenara bırakarak onun sanatla ilgili yanını konuşacağız” dedi. Abdülhamit’in çok iyi bir marangoz ve sanata ilgi duyan bir isim olduğunu, sanatçılığıyla da dikkat çektiğini kaydeden Ersay, “Sanatkâr ve Sanat Hamisi Bir Sultan: II. Abdülhamit” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konferansa, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Sanatları Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Çam da katıldı ve kısa bir selamlama konuşması yaptı.

 

Amaçlarının öğrencilerle sanatı buluşturmak olduğunu söyleyen GETSAM Müdürü Öğretim Görevlisi Fatma Küçük, altı etkinlik yaptıklarını anımsatarak, “Merkez olarak çalışmalarımız sürecek” dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum