-

ÜLKEMİZDE ENGELLİLERİN ORANI AZALIŞ EĞİLİMİNDE

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Engelsiz Birimi bir konferans düzenledi.

ÜLKEMİZDE ENGELLİLERİN ORANI AZALIŞ EĞİLİMİNDE
03 Aralık 2014 - 13:30
YÖK Engelliler Koordinasyon ve Danışma Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Hakan Sarı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, “Günümüzde Engelliler ve Engellilere Modern Yaklaşımlar” konusu anlatıldı.

 

- 2012-13 Arasında Önemli Düzenlemeler Gerçekleştirildi -

Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’ndaki etkinliğin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin, engelli başlığı açıldığında aslında Türkiye’de çok yeni bir durumdan söz edildiğini kaydetti. 2005 yılına kadar Anayasa, yasa ve alt düzenlemelere bakıldığında bu işin adının konulmadığını söyleyen Şahin, “Aslında 2012 Temmuz’una kadar, kamu kurumlarındaki düzenin engellilere uygun şekilde ayarlanması, kurumlara ulaşabilmek için yapılı bir çevre oluşturulması gerekiyordu. Ancak 2012 Temmuz’unda kurumlara verilen ödevlerin yeterince yerine getirilemediği görüldü ve düzenlemelerle ilgili süre 2013 Temmuz’una kadar uzatıldı. Bu 1 yıllık süre içinde çalışmalarda önemli mesafeler alındı” dedi. Yusuf Şahin konuşmasının devamında ASÜ’de yapılan çalışmalara ve etkinliklere ilişkin bilgiler verdi.

 

- Özel Eğitim Alan Çocukların Sayısı Ülkemizde Azalıyor -

ASÜ Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr Songül Giren’in, birimin çalışmalarına ilişkin açıklamalarının ardından kürsüye gelen YÖK Engelliler Koordinasyon ve Danışma Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Hakan Sarı “Günümüzde Engelliler ve Engellilere Modern Yaklaşımlar” konulu bir konferans verdi. Özel Eğitimden söz eden ve toplumdaki engelli oranına dikkat çeken Sarı, dünya ile kıyaslandığında Türkiye’de engelli oranının azalış eğiliminde olduğunu söyledi. Gelişimsel yönü ile akranlarından farklılaşan bireylere özel olarak yetişmiş personelle, özel olarak hazırlanmış programlarla, özel olarak hazırlanmış ortamlar ve özel olarak geliştirilmiş araçlarla verilen eğitime Özel Eğitim denildiğini belirten Doç. Dr. Hakan Sarı, “Afetler, savaşlar, yoksulluk ve sağlık gibi unsurlar nedeniyle dünyada Özel Eğitim alan çocukların sayısı artmaktadır. Son 10 yılda sağlık hizmetlerindeki, eğitimdeki niteliğin artması ve toplumsal bilinç düzeyinin yükselmesi gibi olumlu gelişmelerle birlikte ülkemizde, özel eğitim alan çocukların sayısında ciddi bir azalma meydana gelmiştir” dedi.

Dünya Sağlık Teşkilatı’nın engelli oranını yüzde 15’ler seviyesinde verdiğini anlatan Hakan Sarı, Türkiye’de engelli oranının yüzde 12’ler seviyesinde olduğunu ve azalma eğilimi gösterdiğini; kısa zamanda bu oranının yüzde 6’lara kadar düşmesinin beklendiğini kaydetti. Konferans soru-cevap bölümünün ardından tamamlandı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum