-

YAPAY TATLANDIRICILARLA DOĞAL FRANKEŞTAYNLAR ARTACAK

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, halka Ramazan’da yapay tatlandırıcıdan üretilen tatlıların tüketilmemesi uyarısını yaptı.

YAPAY TATLANDIRICILARLA DOĞAL FRANKEŞTAYNLAR ARTACAK
16 Haziran 2016 - 10:15
Tüketicilerin gıda konusunda bir denetçi
kimliğiyle, bilinçli hareket etmeleri gerektiğine vurgu yapan Gök, özellikle Ramazan
ayında sofraların vazgeçilmezi olan ancak yapay tatlandırıcı ve glikozdan
üretilen tatlı ve unlu mamullerden uzak durulmasının altını çizdi. Gök, “Çarşıda,
pazarda, seyyar satıcıların tezgahlarında çok ucuz fiyatlara satılan, ancak
tüketildiğinde sağlığımız açısından bizlere kat kat büyük bedeller ödeten bu
tür tatlı, unlu ve şekerlemeleri alırken bin kere düşünülmelidir, Aksi taktirde
Ramazan ayında yapay tatlandırıcılarla doğal frankeştaynlar artar” diye konuştu.  ‘Merdivenaltı
üretim en büyük sağlık riski’
Glikoz ve menşei belli olmayan tatlandırıcıların
çocukların gelişimine de olumsuz etkileri olduğuna değinen Gök, ‘Sağlıklı
nesiller için bilinçli gıda tüketicisinin, ne yediğini bilmesi, ucuz gıdaya
taviz vermemesi ve merdiven altı işletmeleri tercih etmemesi gıda güvenliği
açısından büyük önem arzetmektedir’ ifadelerine yer verdi. Günümüzde kanser vakaları ve
obezitenin en büyük sebepleri arasında gösterilen beslenme alanındaki vahşetin
müsebbibinin merdivenaltı üretimiyle artış gösterdiğine değinen Şeker-İş Sendikası
Genel Başkanı İsa Gök, şunları söyledi:“Bugün merdivenaltı imalathanelerde küp şekere
kalıp haline getirmek için mumsu maddeler katanlar bile var. Özellikle de bazı üreticiler pancardan üretilen doğal şeker yerine
insan sağlığını gözetmeksizin teneke tenekene olduğu belirsiz yapay
tatlandırıcıları tercih etmektedir. Yüksek kar oranları vicdansızlıklarının bir
yansıması olarak bu işi dürüstçe yapan üreticilere göre yüzde beşyüzlere kadar
çıkmaktadır. Hal böyle iken ruhsatlı, vergisini
veren, insan sağlığını gözeten imalathanelerde, pastanelerde satılan tatlı
ürünleri ile nerede yapıldığı belli olmadan üretilen ürünler arasındarekabet
ortamı otomatik olarak ortadan kalkmaktadır. Tarım Hayvancılık ve
Köyişleri Bakanlığı’nın özellikle merdiven altı' tabir edilen sağlığa, hijyene kaliteye fiyat politikasına
uymayan işletmelere dikkat etmesi ve bu tür yerleri sürekli denetleyerek
gereken yaptırımları uygulamaya koyması gerekmektedir.”‘Frankeştayn
politikasına önlem alınmalı’












Toplumda obez ırkının çok değil birkaç nesil
sonra artabileceğini iddia eden Gök, küresel güçlerin,insanlığın bir numaralı
temel ihtiyacı olangıda sektörünü ele geçirmeye çalıştığına dikkat çekti.Doğadan tabii haliyle yaratılmış besinlerin bir
takım işlemlerden geçirilerek kendi karakterinden başka bir karaktere
dönüştürülmesinden elde edilen besinleri tüketen toplumlarda bu gidişle doğal frankeştaynların
artacağına değinen Gök, “Türkiye’nin özellikle tarım ve gıda konusunda çok
dikkatli olması gerekmektedir. Devletimizin küresel güçlerin frankeştayn
politikasına karşı acil bir eylem planı oluşturması kaçınılmaz gözükmektedir”
diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum