-

ZENGİBAR KALESİ ORTA ANADOLU'NUN EFES'İDİR

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda, Konya sınırları içinde yer alan Zengibar Kalesi’nin, 2014 yılı arkeolojik yüzey araştırmalarına ilişkin bilgilerin verildiği bir konferans düzenlendi.

ZENGİBAR KALESİ ORTA ANADOLU'NUN EFES'İDİR
08 Aralık 2014 - 12:50
ASÜ Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, antik kente ilişkin önemli bilgiler verildi. Kentin, orta ve batı Torosların kesiştiği Toros Dağlarının bin 816 rakımlı zirvesinde yer aldığını kaydeden Doğanay, yerleşmenin güneyinin Akdeniz’e indiğini, kuzeyinin ise Orta Anadolu düzlüklerine bağlandığını söyledi. Bu coğrafi özellikleri münasebetiyle Zengibar Kalesi Yerleşmesi’nin, antik dönemde, özellikle Konya Ovası’ndan Akdeniz kıyılarına inen yolların istasyonu konumunda bir yerleşim olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay, “Zengibar, İsaura kentinin başkentidir. Yani bugün çalışmaların yapıldığı yer, bundan 2 bin 500 yıl önce bölgenin başkenti konumunda ve bu sebeple oldukça büyük bir yerleşim. Burası için Orta Anadolu’nun Efes’i tabirini kullanmak yanlış olmaz. Batı Anadolu için Efes neyse, Orta Anadolu için de Zengibar Kalesi öyledir. Zengibar Kalesi bir Kale Kent. Toros Dağları’ndaki kentlerin özelliği de zaten Kale Kent olmalarıdır. Bu kentlerin etrafı surlarla çevrili olduğu için Kale Kent diye adlandırılmıştır. Antik dönemde kentin nüfusunun 50 bin civarında olduğu düşünülüyor. Şehrin iki giriş kapısı var ve bu kapılardan birisi askeri girişler için kullanılıyor” dedi.

Konferansı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler takip ederken, Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay konuşmasının bitiminde soruları yanıtladı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum