-

AKSARAY'DA ANIZA DOĞRUDAN EKİM YAYGINLAŞIYOR

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün katkılarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen anıza doğrudan ekim tekniğinin demonstrasyonu çalışmaları kapsamında merkeze bağlı Akin köyümüzde anıza doğrudan ekim denemesi yapıldı.

AKSARAY'DA ANIZA DOĞRUDAN EKİM YAYGINLAŞIYOR
10 Kasım 2014 - 17:17
Toprak işlemesiz tarımı çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek amacıyla gerçekleştirilen deneme ekimine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Özateş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Yusuf Çiçek, ile İl Müdürlüğümüzden ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden teknik personeller katıldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Özateş; "Toprağı işlemeden ve sürmeden yapılan ekim modeline anıza doğrudan ekim tekniği denmektedir. Tarımda mekanizasyon yaygınlaşırken, dünyada toprak işlemeden ve sürmeden yapılan "İşlemesiz tarım" alternatif bir model olarak hızla yaygınlaşmaktadır. Tarımsal üretimde toprak işleme, üretim maliyetlerini etkileyen en büyük etkendir. Bu sebeple; toprak işleme masraflarını azaltmak ve sürdürülebilir tarım yapabilmek için minumum toprak işleme veya toprak işlemesiz tarım yapılması gerekmektedir. Çiftçilerimize anıza doğrudan ekim tekniğini uygulamalı olarak gösterebilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak kasaba ve köylerimizde yürüttüğümüz demonstrasyon çalışmalarımız devam etmektedir." Dedi.

TOPRAK İŞLEMESİZ- DOĞRUDAN EKİM YÖNTEMİ NEDİR

Dünya'da yoğun olarak kullanılmaya başlanan doğrudan ekim, özellikle yıllık yağış ortalaması 200-500 mm arasında olan bölgelerde başarıyla uygulanmaya başlanmıştır.

Bunun yanında kurak bölgelerde iyi bir planlama ile doğrudan ekim uygulanabilmektedir.

Böylece topraktaki suyun daha iyi depolanacağı ve buna bağlı olarak verimde artış sağlanacağı düşünülmektedir.

Önceden hazırlanmamış toprağa, tohumun toprakla teması için uygun genişlik ve derinlikte bant açarak, bu alanlara tohumun bırakılması ve örtülmesine dayalı ekim yöntemidir.

Doğrudan ekimin başarısı, zamanında ve uygun ekipmanların kullanılmasına bağlıdır.

Doğrudan ekimde önceki ürünün hasadından sonra, ekim öncesi hiçbir toprak işlemesi yapılmaz. Ekim direkt olarak anızın üzerine yapılır.

Doğrudan ekim makinelerinde, tohumlar anızda çalışabilen gömücü ayakların açtığı çizilere yerleştirilir, üzerleri toprak ve bitki artıkları ile örtülür ve özel baskı elemanları ile bastırılır

Bitkisel üretimde geleneksel pulluk veya diskle toprağın işleme tabi tutulması yerine, yeni ve ilgi çekici bir uygulama ortaya çıkmakta olup, bitkinin gelişme ve olgunlaşma döneminde çapalama amacıyla herhangi bir toprak işleme yapılmamaktadır.

Bu uygulamada anızın yakılması ya da toprağa gömülmesi yerine bitki örtüsü olarak tarlada bırakılması ve bir sonraki üretim sezonunun başında tarlayı tamamen sürmek yerine özel ekim makinesi ile tohumun toprağa direk ekimi yapılmaktadır.

Başlangıçta sıfır toprak işleme sisteminin sadece belli iklim koşullarında ve belli topraklar için uygun olduğu düşünülürken, zamanla bu teknoloji oldukça değişik iklim, bitki çeşidi, toprak ve coğrafik şartlarda uygulanmaya başlamıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum